1. Home
  2. chevron_right
  3. Hout
  4. chevron_right
  5. Parket

Parketvloer

Al in de middeleeuwen hadden mensen houten vloeren in huis. Het echte parket bestond toen nog niet. Bomen, met name dennen en sparren, zaagden ze gewoon in planken. Vervolgens legden ze de planken naast elkaar in een bepaald patroon. Het hout werd niet gedroogd, maar buiten gelegd. Op deze manier werd het na verloop van tijd winddroog. Kieren en gekrompen planken waren dan ook geen uitzondering.

Parket in paleizen

Na de middeleeuwen ontstond de echte parketvloer. Er werd geëxperimenteerd met meetpatronen en de planken bewerkten ze op verschillende manieren. Verschillende houtsoorten deden hun intrede en met name hardhout was enorm populair. Parket legden ze destijds alleen in paleizen en grote woningen. Vanaf de zeventiende eeuw kwam je parket steeds vaker tegen in andere interieurs.

In het Frankrijk van de achttiende eeuw raakten de patroonvloeren verder in trek. Verheven tot een ware kunst werden patronen toegepast in barokstijl. De vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen zijn hier nog steeds een prachtig voorbeeld van. De industrialisatie in de negentiende eeuw zorgde voor een veel breder draagvlak. Steeds meer gewone woningen kregen een parketvloer. Machinale verwerking en een kunstmatige droging maakten hedendaagse productie op grote schaal mogelijk.

Gelaagde vloeren

Parket is de verzamelnaam voor verschillende soorten hardhouten vloeren. Een parketvloer kan een massieve smalle strokenvloer zijn of een meerlaags product. Wanneer het om een massieve vloer gaat betekend dat, dat de vloer is opgebouwd uit één laag van hetzelfde type hout. Voorbeelden van meerlaagse producten zijn een lamelvloer, een ambachtelijke vloer en een duoplank of Tilja-vloer. Een brede plankenvloer valt niet onder de verzamelnaam parket.

Parket heeft vergeleken bij andere vloerbedekkingen een groot aantal voordelen. Vanwege z’n slijtvastheid gaat het een leven lang mee. Daardoor is het een relatief voordelige soort vloerbedekking. Een parketvloer is hygiënisch en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

Diverse merken parket

 

Elkwood Vloeren levert parketvloeren van de merken Lieverdink, Veno, Ambiant, Solidfloor, Kährs, Bauwerk Parkett, Flamingo, Combiwood en Royal Dutch Floors.

Menu