Een kurkvloer is goed voor jou en voor het milieu…

Geïnteresseerd in een kurkvloer? Wij sommen alle voor- maar ook de nadelen voor jou op…

Van kurkeik tot kurkvloer. Kurk is afkomstig van de kurkeik boom die hoofdzakelijk voorkomt in Portugal en Spanje. Kurk wordt gewonnen uit de barst van de kurkeik en is daarmee nog een echt natuurlijk product. De kurk afkomstig uit Portugal en dan voornamelijk die uit de Algarve is doorgaans van de beste kwaliteit. De constante weersomstandigheden, de hoge temperaturen en de vruchtbare grond zijn hier de oorzaak van.

Om kurk voor een kurkvloer te kunnen winnen heb je alleen wel wat geduld nodig. Pas als de kurkboom 25 jaar oud is kan de eerste oogst gedaan worden. Daarna groeit de schors meteen weer aan alleen het duurt dan nog 7 tot 9 jaar voordat er weer een laag vanaf gehaald kan worden.

Na de oogst moet de schors een jaar lang drogen. Ook wordt de schors dan gekookt en op kwaliteit geselecteerd. Wanneer dat allemaal klaar is wordt de kurk gemalen tot korrels en verhit om er blokken van te persen. Tijdens dat bakproces gaan de korrels uitzetten en zorgt de vrijgekomen hars er voor dat de kurkkorrels weer aan elkaar verbinden. Op die manier houd de kurk alle sterke, isolerende en veerkrachtige eigenschappen van de natuurlijke kurkschors. Als laatste worden van de blokken vellen gesneden waar dan vloer- en wandtegels van gemaakt kunnen worden.

Kurkeik

Wat zijn de voordelen van een kurkvloer?

Kurk heeft veel goede eigenschappen. Zo werkt het isolerend waardoor het warmte vast houd zodat de warmte in het huis wordt gehouden. Dit komt omdat een millimeter kwaliteitskurk dezelfde isolatiewaarde bezit als 4 cm beton. Daarnaast heeft kurk een warme uitstraling en voelt het zacht en natuurlijk aan. Ook is het veerkrachtig. Dit komt ten goede van je lichaam omdat je rug en knieën op een kurkvloer minder belast worden.

Kurk werkt geluiddempend en antistatisch. Doordat kurk antistatisch is trekt het geen stof en vuil aan. Wanneer er vuil op komt blijft het erop liggen en trekt het er niet in. Ook is kurk bestand tegen water en kan daardoor in de badkamer gelegd worden. Dat voelt lekker warm en zacht aan je voeten.

Kurk is milieuvriendelijk het is een natuurlijk product en er hoeven geen bomen voor gekapt te worden. De boom blijft behouden en er groeit gewoon weer nieuwe kurk aan. Ook is kurk erg duurzaam omdat het een lange levensduur heeft dankzij de goede behandeling die ze  meekrijgen.

Een ander voordeel van een kurkvloer is dat je hem kan laten afwerken in elke kleur die je maar zou willen. Bovendien kan je, je kurkvloer meenemen als je gaat verhuizen doordat hij zwevend gelegd wordt.

 

Wat zijn de nadelen van een kurkvloer?

Kurkvloeren verkleuren na verloop van tijd om dit proces te vertragen en om de vloer te beschermen tegen krassen en beschadigingen moet er regelmatig een beschermende laklaag worden aangebracht. Ook kan er een inloop zichtbaar worden op plekken waar veel gelopen wordt.

Voor meer informatie over kurk of een persoonlijk advies kun je altijd contact met ons opnemen via +31 (0)513 203 055 of kom je langs in onze showroom in Heerenveen.

 

[related_posts_by_tax before_title="" posts_per_page="5" format="thumbnails"]