Vloerkoeling

Vloerkoeling is een systeem wat er voor zorgt dat tijdens een warme periode (bijvoorbeeld de zomer) de betonvloer c.q. vloerconstructie niet opwarmt en/of zelfs iets koelt, waardoor de ruimtetemperatuur in huis aangenaam blijft.

Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie wordt gevuld met water met een minimum temperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan hierdoor de vloer gekoeld worden. Het wat koele water zorgt voor een afkoeling van de vloer. Doordat de vloer koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte aangenamer aanvoelen. De temperatuur van het water wat de vloer koelt hoeft niet perse echt koud te zijn om de ruimtetemperatuur een paar graden te verlagen. Meestal is een paar graden beneden de ruimtetemperatuur voldoende. Denk hierbij aan de werking van een soort aircosysteem.


Eén soort vloerkoeling

Er is maar één soort vloerkoeling bekend. Deze wordt gerealiseerd door relatief koud water door kunststof leidingen, die opgenomen zijn in de vloerconstructie, te laten stromen. Meestal zijn deze leidingen gemaakt om ook als vloerverwarming te dienen. Belangrijk om te weten is dat er fabrikanten zijn die adviseren om het water tot 15°C te koelen. Dit soort systemen zijn niet geschikt om parketvloeren op te leggen. Er kan dan condensvorming ontstaan bij hogere zomertemperaturen. Bij vloerkoeling kan vanwege condens gevaar niet met een onbeperkt lage watertemperatuur gewerkt worden. De watertemperatuur mag slechts een paar graden beneden de ruimtetemperatuur liggen en moet daarbij bewaakt worden door een beveiliging tegen condensatie. Hierdoor is de te realiseren koelcapaciteit gering.

vloerkoeling schemaKeuze van regelunit

Om toch een optimaal effect van de vloerkoeling te krijgen, wordt in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen geadviseerd, waardoor tegelijkertijd een overcapaciteit voor vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Deze overcapaciteit kan geregeld worden door het verlagen van de temperatuur van het warme water. De keuze van de juiste regelunit is hierbij van groot belang.
Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling moet gelet worden op het gedrag van het parket door de opwarming en afkoeling. Vooral het afstaan van vocht door het verhogen van de temperatuur en het opnemen van vocht door het verlagen van de temperatuur moet binnen de grenzen blijven, er kan anders schade aan het parket ontstaan. Daarom mag de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhoogd of verlaagd worden, voor parket worden maximale en minimale waardes geadviseerd.


Condens bewaking

Condens bewaking is er op gericht om condensvorming in de vloer te voorkomen. Omdat de vloeroppervlaktetemperatuur altijd hoger is dan de temperatuur van het water in de gekoelde leiding kan er zo nooit condens in of op het parket ontstaan. Mocht dit wel het geval zijn, dan staat de koeling veel te koud afgesteld (fout ontwerp of niet goed functionerende installatie!) en bestaat de kans dat de vloerconstructie intussen verzadigd is van vocht. In principe worden er door een goede condens bewaking veel problemen voorkomen. Wij adviseren dan ook, wanneer u overweegt parket aan te schaffen in het geval van vloerverwarming en vloerkoeling, zich goed te laten informeren of er gebruik wordt gemaakt van condens bewaking. Helaas zijn niet alle vloerkoeling systemen voorzien van condens bewaking. Andere externe bewakingssystemen zullen dan nodig zijn om condens problemen te voorkomen.


Luchtvochtigheid

Vloerkoeling verandert niets aan de absolute luchtvochtigheid. Wel zal de luchttemperatuur (als gevolg van het gekoelde oppervlak) afnemen, waardoor de luchtvochtigheid relatief iets zal toenemen.