Parketvloer

Al in de middeleeuwen hadden mensen houten vloeren in huis. De echte parketvloer bestond toen nog niet. Bomen, met name dennen en sparren, werden gezaagd in planken. Deze werden naast elkaar gelegd in een bepaald patroon. Het hout werd niet gedroogd, maar werd buiten gelegd. Op deze manier werd het na verloop van tijd winddroog. Kieren en gekrompen planken waren dan ook geen uitzondering.

Parketvloer in paleizen

Na de middeleeuwen ontstond de echte parketvloer. Er werd geëxperimenteerd met meetpatronen en de planken werden op verschillende manieren bewerkt. Verschillende houtsoorten deden hun intrede en met name hardhout werd enorm populair. Parketvloeren werden destijds alleen gelegd in paleizen en grote woningen. Vanaf de zeventiende eeuw werd parket steeds vaker toegepast in andere interieurs.

In het Frankrijk van de achttiende eeuw raakten de patroonvloeren verder in trek. Verheven tot een ware kunst werden patronen toegepast in barokstijl. De vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen zijn hier nog steeds een prachtig voorbeeld van. De industrialisatie in de negentiende eeuw zorgde voor een veel breder draagvlak. Steeds meer gewone woningen werden uitgerust met een parketvloer. Machinale verwerking en een kunstmatige droging maakten hedendaagse productie op grote schaal mogelijk.


Gelaagde vloeren

Parket is de verzamelnaam voor verschillende soorten hardhouten vloeren. Een parketvloer kan een massieve smalle strokenvloer zijn welke is opgebouwd uit één laag van hetzelfde type hout of een meerlaags product. Voorbeelden van meerlaagse producten zijn een lamelvloer, een ambachtelijke vloer en een duoplank of Tilja-vloer. Een brede plankenvloer valt niet onder de verzamelnaam parket.

Parket heeft vergeleken bij andere vloerbedekkingen een groot aantal voordelen. Vanwege z’n slijtvastheid gaat het een leven lang mee. Op deze manier is het een relatief voordelige soort vloerbedekking. Een parketvloer is hygiënisch en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

Diverse merken parket

Elkwood Vloeren levert parketvloeren van de merken Lieverdink, Veno, Ambiant, Solidfloor, Kährs, Flamingo, Combiwood en Royal Dutch Floors.

                                                   

 

 

Meer algemene informatie over parket treft u hier.