Het onderhoud van gelakte vloeren

Het goed reinigen en onderhouden van gelakte vloeren is van groot belang voor de levensduur van uw vloer. Elkwood Vloeren heeft hiervoor een speciaal onderhoudsprogramma dat uit reinigings- en onderhoudsmiddelen bestaat. Voor gelakte vloeren zijn drie onderhoudsproducten; parketpolish, parketreiniger en remover. Deze onderhoudsproducten zijn in diverse merken leverbaar. Kijk hiervoor ook eens op onze website vloerverzorging.nl

Let op : onderstaand onderhoudsadvies is een algemeen advies. Het advies wat door de producent van uw onderhouds- of reinigingsmiddel wordt gegeven is preferent aan het advies wat Elkwood Vloeren u geeft.

Het aanbrengen van de polish

Pas 3 weken nadat de vloer gelakt is, kunt u het onderhoudsmiddel aanbrengen. Tot die tijd de vloer niet vochtig reinigen, geen matten of kleden plaatsen en niet te zwaar belasten. Gebruik altijd een door Elkwood Vloeren aanbevolen polish. De polish, leverbaar in glans, zijdeglans en mat, is een op water gebaseerd onderhoudsmiddel op acrylaat basis. Door de polish aan te brengen beschermt u de laklaag. De bedoeling is dat de polishlaag slijt in plaats van de laklaag. Door een aantal malen per jaar polish aan te brengen, kan men voorkomen dat de laklaag snel slijt.

Voordat u de vloer in een polish kunt zetten, moet de vloer altijd eerst ontvet worden. Gebruik hiervoor de remover. Verdun dit middel met lauw water. 1 deel remover op vier delen water. Neem de vloer af met dit mengsel. Gebruik hiervoor een uitgewrongen doek. Hierna nogmaals de vloer met een uitgewrongen doek met alleen schoon water afnemen. Wanneer de vloer weer droog is kunt u de vloer van een laag polish voorzien. Altijd puur en gelijkmatig aanbrengen. Verbruik: 1 liter = ± 30m². De vloer ± 30 minuten laten drogen. NIET NAWRIJVEN!

Wanneer er slijtage zichtbaar wordt heeft de vloer behoefte aan een nieuwe polishlaag. Een floorpolish is een zeer slijtvaste, op poly-urethaan gebaseerd onderhoudsmiddel. Floorpolish heeft ook een goede corrigerende werking bij kleine krassen en beschadigingen. Altijd goed schudden voor gebruik. Een floorpolish dient gemiddeld 2 tot 3 maal per jaar aangebracht te worden.

 

Reinigen van uw gelakte vloeren

De vloer dient regelmatig met een stofzuiger of een vloerwisser, voorzien van een geïmpregneerd doekje, stofvrij gemaakt te worden.
Let op! Indien u een houten vloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een uitgewrongen doek gebeuren. Neemt u de vloer te nat af, dan kan het hout gaan ‘schotelen’ of kunnen er bij de naden verkleuringen ontstaan. Laat daarom ook nooit plassen water of ander vocht op de vloer staan, maar verwijder dit onmiddellijk.

Het vochtig afnemen van uw houten vloer mag altijd pas drie weken na het aanbrengen van de afwerklaag uitgevoerd worden. U kunt de vloer
tussendoor reinigen met een parketreiniger. Dit middel verdunt u met water. Gebruik 50 tot 100 ml parketreiniger op 10 liter water. Neem de vloer met dit mengsel af met een uitgewrongen doek. Dit middel lost vuil en vet op en is eventueel ook goed te gebruiken voor tegels, ramen en kunststof vloeren. Gebruik nooit ander dan hier aangegeven reinigingsmiddelen. Deze kunnen de onderhoudslaag of laklaag beschadigen en er bestaat een risico dat de vloer verkleurt. Ook bestaat er dan de kans dat een nieuwe laag polish slecht hecht.

Tips voor gelakte vloeren

• Zorg ervoor, dat u direct bij voor- of achterdeur een goede inloopmat plaatst; zo voorkomt u
dat het vuil op de vloer komt.

• Plaats plantenbakken met openingen e.d. nooit direct op de vloer, maar zet deze b.v. op een
schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken veroorzaken
en het hout beschadigen.

• Vuil, zoals zand, werkt als schuurpapier op de vloer. De vloer wordt hierdoor onnodig
beschadigd. Verwijder dit vuil dus altijd zo snel mogelijk.

• Met goed onderhoud voorkomt u snelle slijtage van uw vloer.

• Een vloer is een gebruiksvoorwerp. Lichte beschadigingen en deuken doen zeker geen
afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van uw vloer.

• Plaats onder tafels, stoelen e.d. viltjes; hiermee voorkomt u ernstige beschadigingen.

• Pas op met schoeisel voorzien van naaldhakken; is de zool hieronder versleten, dan kunnen
er snel putjes in de vloer ontstaan.

• Bij lage luchtvochtigheid is het zinvol een luchtbevochtiger aan te schaffen